Det er viktig alltid å være konsentrert og fokusert når man kjører bil. Hindringer kan dukke opp på et tidels sekund. Det er viktig at du kan reagere raskt når noe skjer, slik at du ikke ender opp i en ulykke. Spesielt når det er både glatt og mørkt ute, må du virkelig være konsentrert.

Slik gjør du bilturen tryggere når det er glatt og mørkt ute

For å gjøre bilturen så trygg som mulig må du passe på at forutsetningene for å kjøre trygt og sikkert er så gode som mulig:

  • Pass på å ha gode lys på bilen. Dette betyr å forsikre deg om at standardlysene er i god stand, og vurdere om du trenger ektralys. På for eksempel https://www.ekstralyskongen.com/ kan du kjøpe ektralys, pass på at du monterer de på en måte som er godkjent for akkurat din bil.
  • Forsikre deg om at du har riktige dekk for forholdene. Det betyr selvfølgelig gode vinterdekk om vinteren, med eller uten pigger. Samtidig er det like viktig at du skifter til sommerdekk i tide, slik at du ikke kjører med vinterdekk på glatte og våte vårveier.
  • Kjør bare bil når du er konsentrert. Det betyr både at du må være godt uthvilt, ikke distrahert av noe, og selvfølgelig også at du ikke har drukket alkohol.

 

Tilpass farten etter forholdene

Et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre når det er glatt og mørkt, er å helt enkelt tilpasse farten etter forholdene. Husk at fartsgrenser er en øverste grense for fart, du må aldri kjøre raskere enn hva som er forsvarlig gitt forholdene akkurat der og da. Hvis det er svært glatt, sleipt og mørkt føre, kan det bety at du må kjøre godt under fartsgrensen for å komme trygt frem.

Utsett turen hvis det er skikkelig ille

Hvis forholdene er så ille at du vurderer om det i det hele tatt er trygt å kjøre, da bør du utsette turen. Det er ikke lurt å gi seg ut med bilen, hvis magefølelsen sier at det er farlig.